Gehaktkrans met spek en cranberry-rodewijnsaus
De zoetzure saus en cranberry's passen perfect bij het gehakt en het zoute spek van deze gehaktkrans. En de vorm maakt het extra feestelijk!
Aan de slag
Snipper de sjalotten, snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de sjalot en ¾ van de tijm 10-12 min. op middelhoog vuur tot gekaramelliseerd en zacht. Voeg de knoflook toe en bak 2 min.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bekleed de tulband met het ontbijtspek en laat wat spek over de rand uitsteken. Doe het gehakt, paneermeel, de mosterd en het ei in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de helft van het sjalotmengsel toe, bestrooi met peper en eventueel zout en laat iets afkoelen voor je het goed door elkaar kneedt. Verdeel het gehaktmengsel in de vorm en druk goed aan, dek af met het uitstekende spek. Bak ca. 35 min. in de oven. Haal uit de oven, keer om op de met bakpapier beklede bakplaat, verwijder de tulbandvorm en bak nog 15 min.
Verwarm ondertussen de pan met de rest van het sjalottenmengsel op middelhoog vuur en voeg de cranberry’s toe. Bak 5 min. en blus af met de rode wijn. Verkruimel het bouillonblokje erboven, voeg de suiker toe en breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Kook 10 min. met de deksel op de pan op laag vuur.
Leg de krans op een schaal en verdeel de cranberrysaus erover. Bestrooi met de rest van de tijm en verkruimel de frambozen erboven.
Gehaktkrans met spek en cranberry-rodewijnsaus
De zoetzure saus en cranberry's passen perfect bij het gehakt en het zoute spek van deze gehaktkrans. En de vorm maakt het extra feestelijk!
hoofdgerecht
null personen
445 kcal
30 min. bereiden
50 min. oventijd
Aan de slag
Snipper de sjalotten, snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de olie in een grote hapjespan en bak de sjalot en ¾ van de tijm 10-12 min. op middelhoog vuur tot gekaramelliseerd en zacht. Voeg de knoflook toe en bak 2 min.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Bekleed de tulband met het ontbijtspek en laat wat spek over de rand uitsteken. Doe het gehakt, paneermeel, de mosterd en het ei in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de helft van het sjalotmengsel toe, bestrooi met peper en eventueel zout en laat iets afkoelen voor je het goed door elkaar kneedt. Verdeel het gehaktmengsel in de vorm en druk goed aan, dek af met het uitstekende spek. Bak ca. 35 min. in de oven. Haal uit de oven, keer om op de met bakpapier beklede bakplaat, verwijder de tulbandvorm en bak nog 15 min.
Verwarm ondertussen de pan met de rest van het sjalottenmengsel op middelhoog vuur en voeg de cranberry’s toe. Bak 5 min. en blus af met de rode wijn. Verkruimel het bouillonblokje erboven, voeg de suiker toe en breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Kook 10 min. met de deksel op de pan op laag vuur.
Leg de krans op een schaal en verdeel de cranberrysaus erover. Bestrooi met de rest van de tijm en verkruimel de frambozen erboven.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
400 g sjalotten
4 tenen knoflook
10 g verse tijm
2 el milde olijfolie
300 g ontbijtspek
1 kg half-om-halfgehakt
100 g paneermeel
3 el grove mosterd
1 middelgroot scharrelei
250 g diepvries cranberry’s
100 ml soepele rode wijn
1 kippenbouillonblokje
50 g kristalsuiker
10 g AH Excellent gevriesdroogde frambozen
Dit heb je nodig
tulbandvorm
bakpapier