Gevulde kalkoen met hot honey en geglaceerde worteltjes
Verrassend licht, deze gevulde kalkoen met couscousvulling. De pittige warme honingsaus en worteltjes maken het helemaal af.
45 min. bereiden / 1 uur 45 min. oventijd / 15 min. wachten
13 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de citroen en de sinaasappel schoon. Rasp de gele schil van de citroen en de oranje schil van de sinaasappel en pers de vruchten uit. Doe de parelcouscous samen met het citroensap, sinaasappelrasp, de helft van het sinaasappelsap en het kokend water in een pan. Breng aan de kook en laat 4-5 min. koken tot beetgaar. Roer de gemalen komijn erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rasp ondertussen de knoflook en meng met de helft van honing, ⅔ van de olie, het citroenrasp en de helft van de chilivlokken tot een marinade. Breng eventueel op smaak met zout.
Dep de kalkoen droog en vul hem met de parelcouscous. Leg ’m met de borst naar beneden in de braadslede en besmeer met de marinade. Braad ca. 1 uur en 45 min. in de oven, keer halverwege om. Dek, als de kalkoen te donker wordt, na 1-1.5 uur af met aluminiumfolie. De kalkoen is gaar als de kerntemperatuur 65 °C is in het dikste deel van de dij of als er helder vocht uit het vlees komt als je erin prikt.
Schil ondertussen de wortels. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg het komijnzaad, de wortels en de rest van de chilivlokken toe.
Voeg de rest van de honing en de rest van het sinaasappelsap toe en schenk er zoveel water bij dat de wortels half onderstaan. Laat 7 min. koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper.
Voeg de gedroogde sinaasappel toe en laat de wortels nog 5 min. zonder deksel garen. Schep de wortel en sinaasappel uit de pan en laat de saus in ca. 5 min. iets indikken.
Haal de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. Serveer de kalkoen met de wortels en sinaasappel en verdeel de saus erover.
Gevulde kalkoen met hot honey en geglaceerde worteltjes
Verrassend licht, deze gevulde kalkoen met couscousvulling. De pittige warme honingsaus en worteltjes maken het helemaal af.
hoofdgerecht
null personen
595 kcal
45 min. bereiden
15 min. wachten
105 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de citroen en de sinaasappel schoon. Rasp de gele schil van de citroen en de oranje schil van de sinaasappel en pers de vruchten uit. Doe de parelcouscous samen met het citroensap, sinaasappelrasp, de helft van het sinaasappelsap en het kokend water in een pan. Breng aan de kook en laat 4-5 min. koken tot beetgaar. Roer de gemalen komijn erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rasp ondertussen de knoflook en meng met de helft van honing, ⅔ van de olie, het citroenrasp en de helft van de chilivlokken tot een marinade. Breng eventueel op smaak met zout.
Dep de kalkoen droog en vul hem met de parelcouscous. Leg ’m met de borst naar beneden in de braadslede en besmeer met de marinade. Braad ca. 1 uur en 45 min. in de oven, keer halverwege om. Dek, als de kalkoen te donker wordt, na 1-1.5 uur af met aluminiumfolie. De kalkoen is gaar als de kerntemperatuur 65 °C is in het dikste deel van de dij of als er helder vocht uit het vlees komt als je erin prikt.
Schil ondertussen de wortels. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg het komijnzaad, de wortels en de rest van de chilivlokken toe.
Voeg de rest van de honing en de rest van het sinaasappelsap toe en schenk er zoveel water bij dat de wortels half onderstaan. Laat 7 min. koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper.
Voeg de gedroogde sinaasappel toe en laat de wortels nog 5 min. zonder deksel garen. Schep de wortel en sinaasappel uit de pan en laat de saus in ca. 5 min. iets indikken.
Haal de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. Serveer de kalkoen met de wortels en sinaasappel en verdeel de saus erover.
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 biologische citroen
1 sinaasappel
150 g parelcouscous
250 ml kokend water
1 tl gemalen komijn
4 tenen knoflook
8 el honing
12 el extra vierge olijfolie
1 tl chilivlokken
1 Vakslager kalkoen
600 g regenboogwortels
1 tl komijnzaad
6 AH Excellent gedroogde sinaasappelschijfjes
Dit heb je nodig
braadslee
keukenthermometer