Pompoen-notenkrans met filowolkjes
Wat een pronkstuk! Het filodeeg en de noten zorgen voor een lekkere bite en de granaatappelpitjes vrolijken de boel op met wat kleur.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Snijd de uien in stukjes van 2 cm. Meng de pompoen en ui met de olie en balsamicoazijn en bestrooi met peper en eventueel zout. Verdeel gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 20 min. in de oven tot de groente gaar en licht gekaramelliseerd is.
Spoel ondertussen de kikkererwten onder koud stromend water, laat uitlekken en dep droog. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes en naaldjes van de Italiaanse kruiden en snijd fijn (gebruik de helft van de salie). Hak de noten grof. Schep de pompoen om, voeg de kikkererwten, noten, knoflook, kruiden en tomatenpuree toe en schep op. Bak nog 10-15 min.
Laat het filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de bakplaat uit de oven en stamp alles met de pureestamper fijn, zodat je een plakkerig mengsel krijgt. De pompoen mag helemaal gepureerd zijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal met behulp van het bakpapier van de bakplaat en laat 10 min. afkoelen.
Schep het pompoen-notenmengsel in de bakvorm en druk goed aan, bak ca. 20 min. in de oven.
Smelt ondertussen de margarine in een steelpan op laag vuur. Halveer de plakken filodeeg en bestrijk met de margarine.
Haal de krans uit de oven en zet de oven op 170 °C. Leg een stuk bakpapier op de krans, vervolgens een bord erop. Keer om en schuif de krans met behulp van het bakpapier op de bakplaat. Drapeer de plakken filodeeg losjes in en luchtig op de krans en bak nog 10 min. in de oven.
Doe ondertussen de extra vierge olie en ⅔ van de peterselie in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een gladde olie. Snijd de rest van de peterselie grof. Haal de krans uit de oven en leg met behulp van het bakpapier op een serveerschaal. Besprenkel met de peterselieolie, verdeel de granaatappelpitjes en de rest van de peterselie erover.
Pompoen-notenkrans met filowolkjes
Wat een pronkstuk! Het filodeeg en de noten zorgen voor een lekkere bite en de granaatappelpitjes vrolijken de boel op met wat kleur.
hoofdgerecht
null personen
550 kcal
30 min. bereiden
65 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Snijd de uien in stukjes van 2 cm. Meng de pompoen en ui met de olie en balsamicoazijn en bestrooi met peper en eventueel zout. Verdeel gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 20 min. in de oven tot de groente gaar en licht gekaramelliseerd is.
Spoel ondertussen de kikkererwten onder koud stromend water, laat uitlekken en dep droog. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes en naaldjes van de Italiaanse kruiden en snijd fijn (gebruik de helft van de salie). Hak de noten grof. Schep de pompoen om, voeg de kikkererwten, noten, knoflook, kruiden en tomatenpuree toe en schep op. Bak nog 10-15 min.
Laat het filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de bakplaat uit de oven en stamp alles met de pureestamper fijn, zodat je een plakkerig mengsel krijgt. De pompoen mag helemaal gepureerd zijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal met behulp van het bakpapier van de bakplaat en laat 10 min. afkoelen.
Schep het pompoen-notenmengsel in de bakvorm en druk goed aan, bak ca. 20 min. in de oven.
Smelt ondertussen de margarine in een steelpan op laag vuur. Halveer de plakken filodeeg en bestrijk met de margarine.
Haal de krans uit de oven en zet de oven op 170 °C. Leg een stuk bakpapier op de krans, vervolgens een bord erop. Keer om en schuif de krans met behulp van het bakpapier op de bakplaat. Drapeer de plakken filodeeg losjes in en luchtig op de krans en bak nog 10 min. in de oven.
Doe ondertussen de extra vierge olie en ⅔ van de peterselie in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een gladde olie. Snijd de rest van de peterselie grof. Haal de krans uit de oven en leg met behulp van het bakpapier op een serveerschaal. Besprenkel met de peterselieolie, verdeel de granaatappelpitjes en de rest van de peterselie erover.
algemeen:
resttip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
900 g biologische flespompoenen
300 g rode uien
2 el milde olijfolie
3 el balsamicoazijn
350 g kikkererwten in pot
3 tenen knoflook
20 g Italiaanse kruidenmix
200 g ongebrande notenmix
50 g tomatenpuree in blik
4 vellen diepvries filodeeg
50 g plantaardige margarine
4 el extra vierge olijfolie
10 g verse peterselie
2 el granaatappelpitjes
Dit heb je nodig
bakpapier
pureestamper
siliconen kransvorm L (Ø 24 cm, ingevet)
staafmixer met hoge beker