Knolselderijsteak met paddenstoelenjus en waterkerspuree
Door de knolselderij te roosteren met zout en rozemarijn trekken de smaken er goed in. En dit gerecht is helemaal plantaardig.
30 min. bereiden / 1 uur 45 min. oventijd / 30 min. wachten
11 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Ris de naaldjes van de rozemarijn, snijd fijn en meng met het zout. Snijd de wortels van de knolselderij af. Prik de knolselderij rondom in met een vork (ca. 30 keer) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng ⅖ van de milde olie met het rozemarijnzout en smeer de knolselderij er rondom mee in. Rooster de knolselderij 75 tot 90 min., afhankelijk van de grootte, de knolselderij moet helemaal zacht zijn. Haal uit de oven, laat 30 min. afkoelen en snijd vervolgens in 4 plakken van 2.5 cm breed (de rest gebruik je voor de puree). Verdeel de plakken over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met ⅕ milde olie en rooster ca. 15 min. in de oven.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook in een ruime pan met water in 20 min. gaar, giet af. Doe terug in de pan en laat op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappel, hoe luchtiger de puree.
Schil ondertussen de restjes knolselderij. Doe samen met de extra vierge olie en de waterkers (hou een handje achter voor garnering) in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad. Stamp met de pureestamper de aardappelen fijn en meng de knolselderijpuree erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de paddenstoelen in parten en scheur de zwammen in reepjes. Verhit ⅕ van de milde olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen in 8-10 min. op hoog vuur, blijf goed omscheppen. Druk een beetje aan, zodat de paddenstoelen goed aanbakken. Draai het vuur iets lager als ze te snel aanbranden. Snijd de knoflook en de bijhorende kruiden uit het bakje fijn en bak 2-3 min. mee. Schep de paddenstoelen uit de pan. Voeg de rest van de milde olie en de bloem toe en laat al roerend op laag vuur garen. Voeg de paddenstoelenfond toe, breng aan de kook en laat al roerend op laag vuur koken tot een gebonden saus. Breng op smaak met peper.
Verdeel de puree, steak, paddenstoelen, jus en achtergehouden waterkers over de borden.
Knolselderijsteak met paddenstoelenjus en waterkerspuree
Door de knolselderij te roosteren met zout en rozemarijn trekken de smaken er goed in. En dit gerecht is helemaal plantaardig.
hoofdgerecht
null personen
430 kcal
30 min. bereiden
30 min. wachten
105 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Ris de naaldjes van de rozemarijn, snijd fijn en meng met het zout. Snijd de wortels van de knolselderij af. Prik de knolselderij rondom in met een vork (ca. 30 keer) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng ⅖ van de milde olie met het rozemarijnzout en smeer de knolselderij er rondom mee in. Rooster de knolselderij 75 tot 90 min., afhankelijk van de grootte, de knolselderij moet helemaal zacht zijn. Haal uit de oven, laat 30 min. afkoelen en snijd vervolgens in 4 plakken van 2.5 cm breed (de rest gebruik je voor de puree). Verdeel de plakken over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met ⅕ milde olie en rooster ca. 15 min. in de oven.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook in een ruime pan met water in 20 min. gaar, giet af. Doe terug in de pan en laat op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappel, hoe luchtiger de puree.
Schil ondertussen de restjes knolselderij. Doe samen met de extra vierge olie en de waterkers (hou een handje achter voor garnering) in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad. Stamp met de pureestamper de aardappelen fijn en meng de knolselderijpuree erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de paddenstoelen in parten en scheur de zwammen in reepjes. Verhit ⅕ van de milde olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen in 8-10 min. op hoog vuur, blijf goed omscheppen. Druk een beetje aan, zodat de paddenstoelen goed aanbakken. Draai het vuur iets lager als ze te snel aanbranden. Snijd de knoflook en de bijhorende kruiden uit het bakje fijn en bak 2-3 min. mee. Schep de paddenstoelen uit de pan. Voeg de rest van de milde olie en de bloem toe en laat al roerend op laag vuur garen. Voeg de paddenstoelenfond toe, breng aan de kook en laat al roerend op laag vuur koken tot een gebonden saus. Breng op smaak met peper.
Verdeel de puree, steak, paddenstoelen, jus en achtergehouden waterkers over de borden.
kookstaptip:
algemeen:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
7½ g verse rozemarijn
1 tl grof zeezout
1¼ kg knolselderij
5 el milde olijfolie
400 g iets kruimige aardappelen
2 el extra vierge olijfolie
75 g waterkers
400 g paddenstoelen voor pasta
2 tenen knoflook
½ el tarwebloem
200 ml bospaddenstoelenfond
Dit heb je nodig
bakpapier
staafmixer met hoge beker
pureestamper