Zalm-spinazierotolo met rivierkreeftjes-dillesaus
Rotolo betekent 'rol' in het Italiaans. De opgerolde pasta is dan ook een feestelijk gezicht met de mooie groene spinazievulling. De citroenparels maken het een echt sterrenmaal.
Aan de slag
Doe de bloem, ⅗ eieren en het zout in een kom en kneed met een staande mixer met deeghaken in 8 min. tot een samenhangend deeg. Schraap de randen af en toe naar binnen. Wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. rusten op kamertemperatuur.
Snipper ondertussen de uien. Verhit ⅕ olie in een grote hapjespan en bak de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Snijd fijn en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Verhit ⅕ olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de zalm 3 min. Breek ondertussen met een lepel in stukjes.
Boen de citroen, rasp de gele schil van de vrucht en pers 1 helft (per rotolo) uit. Meng de ricotta, de rest van de eieren, panko en het citroenrasp door elkaar. Meng vervolgens de spinazie en zalm erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Pluk de blaadjes van de takjes dille. Snijd het pastadeeg in 4 gelijke stukken. Draai de stukken meerdere malen door de pastamachine op een steeds kleinere stand, totdat je van elk stuk 4 lange, dunne vellen hebt van maximaal 1 mm dik. Verdeel de dilletakjes over de helft van het deeg, vouw dubbel en draai nog 1 keer door de machine.
Bestrijk telkens een dun pastavel aan 1 kant met ⅖ van de olie. Leg met de oliekant op een schone theedoek met de lange kant naar je toe. Herhaal en leg zo de rest van de plakken iets overlappend aan elkaar, zodat er een groot pastavel van 50 cm ontstaat.
Verdeel de spinazievulling gelijkmatig over het pastavel. Laat 3 cm aan de randen vrij. Rol de pasta met vulling vanaf de lange kant met behulp van de theedoek stevig op tot een rol van 50 cm lang. Knoop beide uiteinden van de theedoek dicht met keukentouw. Laat de rotolo voorzichtig in een ruime pan met kokend water zakken en kook 30 min. Haal de rotolo voorzichtig uit het kokende water en laat goed uitlekken. Hou een kopje kookvocht apart voor de saus.
Snijd de knoflook en de rest van de dille fijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en dille 2 min. Voeg de rivierkreeftjes toe en bak 1 min. Voeg de slagroom toe en kook in tot ⅔. Breng op smaak met een ½ el citroensap (per 6 rotolo), peper en eventueel zout. Verwarm de puree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal de theedoek los van de rotolo. Snijd de rol voorzichtig in plakken, zodat je de kruiden in de pasta ziet. Verdeel de plakken over de houten serveerkrans met toefjes groentepuree, de rivierkreeftjes dillesaus en smaakparels.
Zalm-spinazierotolo met rivierkreeftjes-dillesaus
Rotolo betekent 'rol' in het Italiaans. De opgerolde pasta is dan ook een feestelijk gezicht met de mooie groene spinazievulling. De citroenparels maken het een echt sterrenmaal.
hoofdgerecht
null personen
725 kcal
60 min. bereiden
30 min. wachten
Aan de slag
Doe de bloem, ⅗ eieren en het zout in een kom en kneed met een staande mixer met deeghaken in 8 min. tot een samenhangend deeg. Schraap de randen af en toe naar binnen. Wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. rusten op kamertemperatuur.
Snipper ondertussen de uien. Verhit ⅕ olie in een grote hapjespan en bak de ui 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Snijd fijn en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Verhit ⅕ olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de zalm 3 min. Breek ondertussen met een lepel in stukjes.
Boen de citroen, rasp de gele schil van de vrucht en pers 1 helft (per rotolo) uit. Meng de ricotta, de rest van de eieren, panko en het citroenrasp door elkaar. Meng vervolgens de spinazie en zalm erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Pluk de blaadjes van de takjes dille. Snijd het pastadeeg in 4 gelijke stukken. Draai de stukken meerdere malen door de pastamachine op een steeds kleinere stand, totdat je van elk stuk 4 lange, dunne vellen hebt van maximaal 1 mm dik. Verdeel de dilletakjes over de helft van het deeg, vouw dubbel en draai nog 1 keer door de machine.
Bestrijk telkens een dun pastavel aan 1 kant met ⅖ van de olie. Leg met de oliekant op een schone theedoek met de lange kant naar je toe. Herhaal en leg zo de rest van de plakken iets overlappend aan elkaar, zodat er een groot pastavel van 50 cm ontstaat.
Verdeel de spinazievulling gelijkmatig over het pastavel. Laat 3 cm aan de randen vrij. Rol de pasta met vulling vanaf de lange kant met behulp van de theedoek stevig op tot een rol van 50 cm lang. Knoop beide uiteinden van de theedoek dicht met keukentouw. Laat de rotolo voorzichtig in een ruime pan met kokend water zakken en kook 30 min. Haal de rotolo voorzichtig uit het kokende water en laat goed uitlekken. Hou een kopje kookvocht apart voor de saus.
Snijd de knoflook en de rest van de dille fijn. Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en dille 2 min. Voeg de rivierkreeftjes toe en bak 1 min. Voeg de slagroom toe en kook in tot ⅔. Breng op smaak met een ½ el citroensap (per 6 rotolo), peper en eventueel zout. Verwarm de puree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal de theedoek los van de rotolo. Snijd de rol voorzichtig in plakken, zodat je de kruiden in de pasta ziet. Verdeel de plakken over de houten serveerkrans met toefjes groentepuree, de rivierkreeftjes dillesaus en smaakparels.
bereidingstip:
algemeen:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g bloem voor verse pasta
5 middelgrote scharreleieren
1 tl zout
2 middelgrote uien
5 el milde olijfolie
400 g verse spinazie
310 g verse zalmfilets
1 biologische citroen
250 g ricotta
2 el panko
15 g verse dille
2 tenen knoflook
100 g rivierkreeftjes
250 g slagroom
250 g AH Excellent erwtenpuree met groene kruiden
20 g AH Excellent smaakparels citroen
Dit heb je nodig
vershoudfolie
pastamachine
keukentouw
AH Serveerplank rond acacia (Ø 35 cm)