Mandarijnen-crème brûlée
Het klassieke toetje, maar dan met de frisse smaak van mandarijn. En natuurlijk een krokant laagje om kapot te tikken.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 135 °C. Boen de mandarijnen schoon, rasp de oranje schil van ⅓ van de mandarijnen en snijd in plakjes. Pers de rest van de mandarijnen uit. Breng de slagroom met het mandarijnenrasp aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 min. trekken.
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers met een garde in een kom met de helft van de suiker, 2 el mandarijnensap (per 4 personen), het vanille-extract en eventueel zout.
Breng de room op middelhoog vuur weer tegen de kook aan. Schenk de hete room geleidelijk door het eimengsel en roer goed tot je een wat dunne custard hebt. Giet de warme custard door een zeef in een maatbeker.
Zet de ovenschaaltjes in de ovenschaal of braadslede en schenk de custard voorzichtig in de schaaltjes. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de ovenschaaltjes voorzichtig met heet water en laat de custard in de oven in 45-50 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold is, maar in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn. Verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is.
Haal de ovenschaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de rest van de suiker erover en karamelliseer gelijkmatig met de crème-brûléebrander. Verdeel de plakjes mandarijn over de crème brûlée en spray de glitterspray erover.
Mandarijnen-crème brûlée
Het klassieke toetje, maar dan met de frisse smaak van mandarijn. En natuurlijk een krokant laagje om kapot te tikken.
nagerecht
null personen
485 kcal
20 min. bereiden
150 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 135 °C. Boen de mandarijnen schoon, rasp de oranje schil van ⅓ van de mandarijnen en snijd in plakjes. Pers de rest van de mandarijnen uit. Breng de slagroom met het mandarijnenrasp aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 min. trekken.
Splits ondertussen de eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers met een garde in een kom met de helft van de suiker, 2 el mandarijnensap (per 4 personen), het vanille-extract en eventueel zout.
Breng de room op middelhoog vuur weer tegen de kook aan. Schenk de hete room geleidelijk door het eimengsel en roer goed tot je een wat dunne custard hebt. Giet de warme custard door een zeef in een maatbeker.
Zet de ovenschaaltjes in de ovenschaal of braadslede en schenk de custard voorzichtig in de schaaltjes. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de ovenschaaltjes voorzichtig met heet water en laat de custard in de oven in 45-50 min. gaar worden. De custard is gaar als de bovenkant gestold is, maar in het midden nog een beetje wiebelig is. Hij mag zeker niet vloeibaar zijn. Verleng eventueel de baktijd tot de juiste gaarheid bereikt is.
Haal de ovenschaaltjes uit het waterbad en laat op een rooster 30 min. afkoelen. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren de rest van de suiker erover en karamelliseer gelijkmatig met de crème-brûléebrander. Verdeel de plakjes mandarijn over de crème brûlée en spray de glitterspray erover.
bereidingstip:
kookstaptip:
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
3 mandarijnen
400 ml verse slagroom
4 middelgrote scharreleieren
100 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract
1 g AH Excellent glitterspray goud
Dit heb je nodig
ovenschaal of braadslee
lage ovenschaaltjes (Ø 10 cm)
vershoudfolie
crème-brûléebrander