Dirty chai latte-tiramisutrifle met madeleines en pistache
bewaar
bewaar

Dirty chai latte-tiramisutrifle met madeleines en pistache

Al je favorieten in één dessert: madeleines, chai, tiramisu én trifle. Het zal je verbazen hoe goed al deze smaken bij elkaar passen.

45 min. bereiden / 24 min. oventijd / 2 uur wachten

18 ingrediënten

Aan de slag

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Smelt in een pan de boter, basterdsuiker, honing en het vanille-extract op laag vuur, roer af en toe, zodat het niet aanbrandt. Hou warm op laag vuur of zet het vuur tijdelijk uit en verwarm later.

Doe 100 g kristalsuiker, het zout, de bloem en de bakpoeder in een mengkom en meng met een garde door elkaar. Maak een kuil in het midden en breek 1 ei erboven, meng tot het is opgenomen. Herhaal met nog 2 eieren en meng tot een glad en dun beslag.

Schenk beetje bij beetje in een straal de gesmolten boter erdoor en blijf mengen met een garde.

Dek af met vershoudfolie (tegen het beslag aan) en laat 2 uur tot een nacht rusten in de koelkast

Leg een ovenrooster in het midden van de oven en verwarm de oven tot 190 °C. Schep het beslag in een spuitzak en knip 1.5 cm van het puntje af. Spuit de helft in de vormpjes tot 1 mm onder de rand. Zet de vorm op het rooster en bak 10-12 min. Haal uit de oven en laat 10 min. afkoelen in de vorm. Bak zo de rest van het beslag.

Maak ondertussen de dirty chai latte: breng de melk met de theezakjes aan de kook. Zet het vuur uit, haal de theezakjes eruit en meng er 50 g suiker door tot hij gesmolten is. Zet of maak de espresso en voeg samen met de marsala toe. Laat afkoelen.

Rooster ondertussen de pistache in een pan zonder olie of boter op middelhoog vuur, ca. 3 min. Laat afkoelen op een bord en hak fijn. Splits de rest van de eieren, hou de dooiers apart. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom met een handmixer in 5 min. stijf. Klop de dooiers en 50 g suiker in 3 min. met de handmixer tot een romige crème. Roer de mascarpone los en schep in delen door het dooiermengsel. Vouw met een spatel met luchtige bewegingen het eiwit erdoor.

Doop de madeleines in de dirty chai latte en verdeel tegen de randen (met ribbelkant naar buiten) en over de bodem van de trifle (bewaar 3 madeleines voor erop). Besprenkel de trifle met de helft van het overgebleven melkmengsel en verdeel het mascarponemengsel erover.

Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker, kaneel en kardemom. Schep in een spuitzak. Spuit de kaneel-kardemomroom in toefjes over de buitenste rand over het mascarponemengsel en een toef in het midden. Leg de laatste madeleines op de middelste toef en strooi de gehakte pistache ertussen.

algemeenLet op! Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.
bereidingstip Je kunt de tiramisu t/m stap 8 een dag van tevoren maken. Maak de slagroom vlak voor het serveren.
variatietipIn plaats van met chai kun je deze trifle ook heel lekker maken met matchapoeder!
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Dirty chai latte-tiramisutrifle met madeleines en pistache

Al je favorieten in één dessert: madeleines, chai, tiramisu én trifle. Het zal je verbazen hoe goed al deze smaken bij elkaar passen.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig