Mini-oliebollenboom
Maak eens een toren van oliebollen voor Oud en Nieuw! Deze mini's worden extra feestelijk dankzij goudspray, zo sluit je het jaar pas echt sprankelend af!
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm en haal van het vuur. Roer de gist en suiker erdoor. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat ondertussen de krenten 10 min. wellen in heet water. Giet af, knijp het water eruit met schone handen en dep droog met keukenpapier.
Zeef boven de kom van de staande mixer de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met deeghaken het gistmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
Schep de gewelde krenten erdoor. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het in volume ongeveer is verdubbeld. Roer na het rijzen het beslag kort door met een pollepel.
Verhit het frituurvet in een (frituur)pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur eventueel met een keukenthermometer. Schep een ½ el beslag op een lepel en schuif het beslag met een tweede lepel voorzichtig in de hete olie en bak in 4-6 min. lichtbruin en gaar. Bak de bolletjes in porties van 10 stuks tegelijk. Herhaal 5 keer tot je ca. 60 mini-oliebollen hebt. Schep de bollen af en toe om, zodat ze egaal van kleur worden. Laat het frituurvet weer op temperatuur komen voor je de volgende portie bakt.
Schep ⅓ van de mini-oliebollen om met de gouden glitterdust en ⅓ met de poedersuiker, zodat ze rondom bedekt zijn. Prik ze met de cocktailprikkers op de stapelbare toren.
Mini-oliebollenboom
Maak eens een toren van oliebollen voor Oud en Nieuw! Deze mini's worden extra feestelijk dankzij goudspray, zo sluit je het jaar pas echt sprankelend af!
nagerecht
null porties
75 kcal
60 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm en haal van het vuur. Roer de gist en suiker erdoor. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat ondertussen de krenten 10 min. wellen in heet water. Giet af, knijp het water eruit met schone handen en dep droog met keukenpapier.
Zeef boven de kom van de staande mixer de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met deeghaken het gistmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
Schep de gewelde krenten erdoor. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het in volume ongeveer is verdubbeld. Roer na het rijzen het beslag kort door met een pollepel.
Verhit het frituurvet in een (frituur)pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur eventueel met een keukenthermometer. Schep een ½ el beslag op een lepel en schuif het beslag met een tweede lepel voorzichtig in de hete olie en bak in 4-6 min. lichtbruin en gaar. Bak de bolletjes in porties van 10 stuks tegelijk. Herhaal 5 keer tot je ca. 60 mini-oliebollen hebt. Schep de bollen af en toe om, zodat ze egaal van kleur worden. Laat het frituurvet weer op temperatuur komen voor je de volgende portie bakt.
Schep ⅓ van de mini-oliebollen om met de gouden glitterdust en ⅓ met de poedersuiker, zodat ze rondom bedekt zijn. Prik ze met de cocktailprikkers op de stapelbare toren.
serveertip:
algemeen:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 ml volle melk
1 zakje gist
2 el kristalsuiker
100 g krenten
500 g tarwebloem
½ tl zout
1 middelgroot scharrelei
2 l frituurolie
½ tl AH Excellent glitterdust goud in potje
4 el poedersuiker
1 AH Excellent tweedelige serveertoren
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
schone theedoek
keukenthermometer
doosje cocktailprikkers