Zalmkrans met pompoen en sinaasappeldressing
Het friszoete van de sinaasappel met het pittige van de mierikswortel en het rokerige van de zalm maakt deze krans niet alleen een spektakel op tafel, maar ook heerlijk van smaak! Zo steel jij de show tijdens het kerstdiner.
Aan de slag
Meng het griesmeel met de bloem, ½ el olie, het zeezout en het water. Roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 15 min. rusten.
Verwarm de oven voor op 220°C en zet 1 bakplaat in de oven. Bestuif je werkblad ruim met griesmeel. Rol het deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van ongeveer 35 x 35 cm. Bestuif de hete bakplaat met wat griesmeel en leg de deeglap erop. Prik het deeg in met een vork. Bak de cracker in de oven in 8-10 min. lichtbruin en knapperig. Neem de cracker van de bakplaat, laat afkoelen en breek in grove stukken Zet de oventemperatuur terug naar 200 °C.
Schil ondertussen de pompoen, halveer en verwijder de draderige binnenkant. Snijd in halve plakjes van een ½ cm dik. Verdeel over de 2e met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 1 el olie en bestrooi met peper. Bak ca. 20 min. in de oven.
Schil ondertussen de wortels en schaaf met de dunschiller of een kaasschaaf in de lengte in lange linten. Doe de paarse linten in een kom en de rest van de wortel in een andere kom. Verdeel 1 el olie en 1 el balsamicoazijn over de kommen, schep om. Laat staan tot gebruik.
Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers beide vruchten uit. Snijd de dille fijn (houd wat hele takjes achter voor garnering). Meng met de zuivelspread, mierikswortel, 2 el sinaasappelsap, 1 tl -rasp, peper en eventueel zout. Doe in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Breng in een kleine pan 100 ml sinaasappelsap met het gedroogde sinaasappelschijfje en de honing aan de kook en kook 6 min. op middelhoog vuur in tot stroopdikte. Verwijder het sinaasappelschijfje en snijd fijn. Doe het samen met het ingekookte sinaasappelsap in een kom en klop de rest van de olie, de mosterd en de rest van de azijn erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de komkommers in dunne schuine plakjes. Snijd de kropjes babyromaine in de lengte in smalle parten. Verdeel de gold dust over de gedroogde sinaasappelschijfjes.
Spuit ¾ van de mierikswortelroomkaas in een krans over de serveerplank. Verdeel de crackers, veldsla en romainesla erover. Verdeel de wortellinten, pompoenplakjes, komkommer, gerookte zalm en de gedroogde sinaasappelschijfjes erover. Spuit de rest van de mierikswortelroomkaas in toefjes erover. Bestrooi met de achtergehouden dille en besprenkel met de sinaasappeldressing. Bestrooi de krans eventueel met extra gold glitter dust.
Zalmkrans met pompoen en sinaasappeldressing
Het friszoete van de sinaasappel met het pittige van de mierikswortel en het rokerige van de zalm maakt deze krans niet alleen een spektakel op tafel, maar ook heerlijk van smaak! Zo steel jij de show tijdens het kerstdiner.
voorgerecht
null personen
320 kcal
50 min. bereiden
30 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Meng het griesmeel met de bloem, ½ el olie, het zeezout en het water. Roer tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg steeds 1 tl extra water toe als het deeg te droog blijft. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 15 min. rusten.
Verwarm de oven voor op 220°C en zet 1 bakplaat in de oven. Bestuif je werkblad ruim met griesmeel. Rol het deeg uit tot een zo dun mogelijke lap van ongeveer 35 x 35 cm. Bestuif de hete bakplaat met wat griesmeel en leg de deeglap erop. Prik het deeg in met een vork. Bak de cracker in de oven in 8-10 min. lichtbruin en knapperig. Neem de cracker van de bakplaat, laat afkoelen en breek in grove stukken Zet de oventemperatuur terug naar 200 °C.
Schil ondertussen de pompoen, halveer en verwijder de draderige binnenkant. Snijd in halve plakjes van een ½ cm dik. Verdeel over de 2e met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 1 el olie en bestrooi met peper. Bak ca. 20 min. in de oven.
Schil ondertussen de wortels en schaaf met de dunschiller of een kaasschaaf in de lengte in lange linten. Doe de paarse linten in een kom en de rest van de wortel in een andere kom. Verdeel 1 el olie en 1 el balsamicoazijn over de kommen, schep om. Laat staan tot gebruik.
Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil van 1 sinaasappel en pers beide vruchten uit. Snijd de dille fijn (houd wat hele takjes achter voor garnering). Meng met de zuivelspread, mierikswortel, 2 el sinaasappelsap, 1 tl -rasp, peper en eventueel zout. Doe in de spuitzak en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Breng in een kleine pan 100 ml sinaasappelsap met het gedroogde sinaasappelschijfje en de honing aan de kook en kook 6 min. op middelhoog vuur in tot stroopdikte. Verwijder het sinaasappelschijfje en snijd fijn. Doe het samen met het ingekookte sinaasappelsap in een kom en klop de rest van de olie, de mosterd en de rest van de azijn erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de komkommers in dunne schuine plakjes. Snijd de kropjes babyromaine in de lengte in smalle parten. Verdeel de gold dust over de gedroogde sinaasappelschijfjes.
Spuit ¾ van de mierikswortelroomkaas in een krans over de serveerplank. Verdeel de crackers, veldsla en romainesla erover. Verdeel de wortellinten, pompoenplakjes, komkommer, gerookte zalm en de gedroogde sinaasappelschijfjes erover. Spuit de rest van de mierikswortelroomkaas in toefjes erover. Bestrooi met de achtergehouden dille en besprenkel met de sinaasappeldressing. Bestrooi de krans eventueel met extra gold glitter dust.
vegantip:
variatietip:
resttip:
wijntip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
75 g griesmeel
75 g tarwebloem
3½ el extra vierge olijfolie
½ tl zeezout
65 ml water
400 g flespompoenen
400 g regenboog wortelmix
2½ el witte balsamicoazijn
2 sinaasappels
15 g verse dille
400 g zuivelspread naturel
1 el mierikswortel
9 gedroogde sinaasappelschijfjes
1 el honing
1 tl dijonmosterd
4 snoepkomkommers
2 kropjes babyromainesla
¼ tl gold glitter dust
85 g veldsla
200 g gerookte zalmfilet
Dit heb je nodig
vershoudfolie
bakpapier
dunschiller
spuitzak