Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)
Indonesië kent ontzettend veel soorten soto (soep). Soto ayam, met kip, is misschien wel de bekendste. Deze versie, soto Madura, komt van het gelijknamige eiland en wordt gemaakt met rundvlees.
Aan de slag
Doe de runderriblappen, laurierblaadjes, ½ tl zout en 1.2 liter water in een soeppan en breng aan de kook. Laat 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken. Haal het vlees uit de bouillon en snijd in blokjes van 2 cm.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Boen de kurkuma schoon. Rooster al roerend het korianderzaad, de peperkorrels, kemirienoten en ongeschilde kurkuma 5 min. tot de kemirienoten lichtbruin zijn.
Houd 2 kemirienoten apart. Doe de rest samen met 8 tenen knoflook, 8 sjalotten, ¾ van de gember en 2 el water in de hakmolen van de staafmixer en maal tot een gladde boemboe. Kneus het dikke gedeelte van de serehstengels met het lemmet van een mes en verwijder de buitenste laag.
Snijd de rest van de sjalotten in kwarten. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rest van de tenen knoflook met de sjalot in 2-3 min. lichtbruin. Schep uit de pan. Voeg de boemboe toe aan de koekenpan en bak 5-7 min. op middelhoog vuur tot het geurt.
Voeg de boemboe en sereh toe aan de bouillon. Snijd de rest van de gember in dunne plakjes en voeg ook toe aan de bouillon. Breng aan de kook en kook zonder deksel 40-45 min. op laag vuur. Voeg de laatste 10 min. de blokjes vlees toe. Breng op smaak met 1 tl zout, de vetsin, 1 el suiker en wat peper.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik. Kook de eieren in 9 min. hard en halveer. Laat schrikken onder koud stromend water en halveer.
Kook de rawitpepers 5 min. in een kleine pan met water. Schep uit het water, bewaar het water. Doe de pepers met de rest van het zout, de apart gehouden kemirienoten, de gebakken knoflook en sjalot en de rest van de suiker in de hakmolen van de staafmixer. Maal tot een gladde sambal. Voeg 6-8 el van het rawitkookvocht toe als de sambal te dik is. De sambal mag vrij vloeibaar zijn.
Boen de limoen schoon. Snijd de selderij fijn, de tomaten in partjes en de limoen in kwarten. Haal de laurierblaadjes, gemberplakjes en sereh uit de soep, deze gebruik je niet meer.
Verdeel de rijst over 4 kommen en garneer met de tomaat, de spitskool en een ½ ei. Serveer de soep in aparte kommetjes erbij en bestrooi met de gebakken uitjes en selderij. Serveer de sambal en limoenpartjes erbij.
Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)
Indonesië kent ontzettend veel soorten soto (soep). Soto ayam, met kip, is misschien wel de bekendste. Deze versie, soto Madura, komt van het gelijknamige eiland en wordt gemaakt met rundvlees.
hoofdgerecht
null personen
940 kcal
60 min. bereiden
90 min. wachten
Aan de slag
Doe de runderriblappen, laurierblaadjes, ½ tl zout en 1.2 liter water in een soeppan en breng aan de kook. Laat 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken. Haal het vlees uit de bouillon en snijd in blokjes van 2 cm.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Boen de kurkuma schoon. Rooster al roerend het korianderzaad, de peperkorrels, kemirienoten en ongeschilde kurkuma 5 min. tot de kemirienoten lichtbruin zijn.
Houd 2 kemirienoten apart. Doe de rest samen met 8 tenen knoflook, 8 sjalotten, ¾ van de gember en 2 el water in de hakmolen van de staafmixer en maal tot een gladde boemboe. Kneus het dikke gedeelte van de serehstengels met het lemmet van een mes en verwijder de buitenste laag.
Snijd de rest van de sjalotten in kwarten. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rest van de tenen knoflook met de sjalot in 2-3 min. lichtbruin. Schep uit de pan. Voeg de boemboe toe aan de koekenpan en bak 5-7 min. op middelhoog vuur tot het geurt.
Voeg de boemboe en sereh toe aan de bouillon. Snijd de rest van de gember in dunne plakjes en voeg ook toe aan de bouillon. Breng aan de kook en kook zonder deksel 40-45 min. op laag vuur. Voeg de laatste 10 min. de blokjes vlees toe. Breng op smaak met 1 tl zout, de vetsin, 1 el suiker en wat peper.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik. Kook de eieren in 9 min. hard en halveer. Laat schrikken onder koud stromend water en halveer.
Kook de rawitpepers 5 min. in een kleine pan met water. Schep uit het water, bewaar het water. Doe de pepers met de rest van het zout, de apart gehouden kemirienoten, de gebakken knoflook en sjalot en de rest van de suiker in de hakmolen van de staafmixer. Maal tot een gladde sambal. Voeg 6-8 el van het rawitkookvocht toe als de sambal te dik is. De sambal mag vrij vloeibaar zijn.
Boen de limoen schoon. Snijd de selderij fijn, de tomaten in partjes en de limoen in kwarten. Haal de laurierblaadjes, gemberplakjes en sereh uit de soep, deze gebruik je niet meer.
Verdeel de rijst over 4 kommen en garneer met de tomaat, de spitskool en een ½ ei. Serveer de soep in aparte kommetjes erbij en bestrooi met de gebakken uitjes en selderij. Serveer de sambal en limoenpartjes erbij.
combinatietip:
variatietip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
775 g runderriblappen
3 laurierbladen
2 tl zout
1¼ l water
20 g verse kurkuma (geelwortel)
2 tl korianderzaad
1 tl zwarte peperkorrel
8 kemirinoten
11 tenen knoflook
10 sjalotten
50 g verse gember
2 el water
4 stengels koelverse sereh citroengras
4 el zonnebloemolie
1 tl vetsin
2 el kristalsuiker
300 g pandanrijst
2 scharreleieren
50 g rawitt pepers rood & groen
1 limoen
10 g verse selderij
2 tomaten
200 g koelvers fijngesneden spitskool
20 g gebakken uitjes
Dit heb je nodig
staafmixer met hakmolen