Broodpudding met custard
Yum, deze broodpudding met custard wil je maar al te graag als dessert vanavond!
Aan de slag
Smeer de ovenschaal in met de boter. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit, bewaar het stokje voor het maken van de custard voor erbij.
Maak het custardmengsel voor de broodpudding. Klop in een kom 3 eieren los en meng 50 g suiker, de helft van het vanillemerg, 500 ml melk, de slagroom, nootmuskaat en kaneel erdoor. Roer goed door tot een egaal mengsel.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de brioche in plakken van 1½ cm. Schik de plakken dakpansgewijs in de ovenschaal en verdeel de rozijnen erover. Giet het custardmengsel over de brioche en druk het brood met je handen aan. Laat 30 min. afgedekt met vershoudfolie buiten de koelkast staan.
Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de vrucht. Bestrooi de broodpudding met 25 g suiker en vervolgens met het sinaasappelrasp. Bak de broodpudding in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en krokant.
Maak ondertussen de custard voor bij de broodpudding. Verhit in een steelpan met dikke bodem het vanillestokje, de rest van het vanillemerg en 250 ml melk tot net onder het kookpunt. Zorg ervoor dat de melk niet kookt. Laat 5 min. op laag vuur met de deksel op de pan trekken.
Splits ondertussen de rest van de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Roer met een garde de eidooiers met 30 g suiker. Haal het vanillestokje uit de melk. Giet, al roerend met een pollepel, beetje bij beetje de hete melk bij het eidooiermengsel en meng goed door. Schenk het mengsel terug in de pan en laat, continue roerend, op laag vuur inkoken tot een ingedikte, maar vloeibare saus. Giet de saus door een zeef in een kom.
Serveer de broodpudding met de custard.
Broodpudding met custard
Yum, deze broodpudding met custard wil je maar al te graag als dessert vanavond!
nagerecht
null personen
360 kcal
25 min. bereiden
30 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Smeer de ovenschaal in met de boter. Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit, bewaar het stokje voor het maken van de custard voor erbij.
Maak het custardmengsel voor de broodpudding. Klop in een kom 3 eieren los en meng 50 g suiker, de helft van het vanillemerg, 500 ml melk, de slagroom, nootmuskaat en kaneel erdoor. Roer goed door tot een egaal mengsel.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de brioche in plakken van 1½ cm. Schik de plakken dakpansgewijs in de ovenschaal en verdeel de rozijnen erover. Giet het custardmengsel over de brioche en druk het brood met je handen aan. Laat 30 min. afgedekt met vershoudfolie buiten de koelkast staan.
Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de vrucht. Bestrooi de broodpudding met 25 g suiker en vervolgens met het sinaasappelrasp. Bak de broodpudding in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en krokant.
Maak ondertussen de custard voor bij de broodpudding. Verhit in een steelpan met dikke bodem het vanillestokje, de rest van het vanillemerg en 250 ml melk tot net onder het kookpunt. Zorg ervoor dat de melk niet kookt. Laat 5 min. op laag vuur met de deksel op de pan trekken.
Splits ondertussen de rest van de eieren, de eiwitten gebruik je niet. Roer met een garde de eidooiers met 30 g suiker. Haal het vanillestokje uit de melk. Giet, al roerend met een pollepel, beetje bij beetje de hete melk bij het eidooiermengsel en meng goed door. Schenk het mengsel terug in de pan en laat, continue roerend, op laag vuur inkoken tot een ingedikte, maar vloeibare saus. Giet de saus door een zeef in een kom.
Serveer de broodpudding met de custard.
resttip:
variatietip:
serveertip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
10 g ongezouten roomboter
1 stuk vanillestokje
6 middelgrote eieren
105 g kristalsuiker
750 ml volle melk
150 ml verse slagroom
¼ tl nootmuskaat
½ tl gemalen kaneel
1 brioche brood
80 g rozijnen
1 sinaasappel
Dit heb je nodig
ovenschaal (20 x 30 cm)
vershoudfolie