Koerdische tapsi van Awat Karim
Deze Koerdische tapsi van Awat Karim is een heerlijk ovenschotel die er niet alleen prachtig uitziet, maar je ook doet verlangen naar een compleet Koerdisch diner.
Aan de slag
Doe het gehakt met 300 ml water en ¼ tl zout in een kleine pan en kook ca. 10 min. Laat staan tot gebruik.
Schil ondertussen de aubergines in de lengte om en om, zodat je banen met en banen zonder schil hebt. Snijd de aubergines in de lengte in vieren en snijd in stukken van 2-3 cm. Bestrooi met de rest van het zout en laat 10-15 min. staan.
Snijd de halve jalapeñopeper fijn, de uien in parten en de tenen knoflook grof. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in stukken van 3 cm.
Dep de aubergine droog met keukenpapier. Giet het vocht van het gehakt en vang dit op. Doe de aubergine met de jalapeñopeper, ui, knoflook, paprika, het kookvocht en de helft van de olie in de grote pan. Breng op smaak met peper. Breng met een deksel op de pan aan de kook op middelhoog vuur en laat ca. 20 min stoven, tot de groenten heel zacht zijn. Schep regelmatig om en voeg eventueel extra water toe als het te droog wordt.
Wel ondertussen de rozijnen 10 min. in kokend water. Schil en snijd de aardappelen in plakken van 1 cm. Kook met weinig water 5 min. tot net gaar.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 2 tomaten in plakken en de rest van de tomaten in blokjes van een ½ cm. Meng de tomaatblokjes met het gehakt. Hak de walnoten fijn in het molentje van de staafmixer. Giet de rozijnen af en meng met de noten, het gehakt, zwarte peper, de nootmuskaat en ras el hanout, de tomatenpuree en 3 el water. Snijd de munt en selderij grof.
Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de helft van de groenten hierover. Verdeel de helft van het gehaktmengsel hierover. Herhaal deze lagen tot alles op is. Bestrooi met de kruiden en de tuinbonen. Leg de tomaat erop en besprenkel met de rest van de olie. Zet de ovenschaal ca. 30 min. in de oven.
Koerdische tapsi van Awat Karim
Deze Koerdische tapsi van Awat Karim is een heerlijk ovenschotel die er niet alleen prachtig uitziet, maar je ook doet verlangen naar een compleet Koerdisch diner.
hoofdgerecht
null personen
790 kcal
45 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Doe het gehakt met 300 ml water en ¼ tl zout in een kleine pan en kook ca. 10 min. Laat staan tot gebruik.
Schil ondertussen de aubergines in de lengte om en om, zodat je banen met en banen zonder schil hebt. Snijd de aubergines in de lengte in vieren en snijd in stukken van 2-3 cm. Bestrooi met de rest van het zout en laat 10-15 min. staan.
Snijd de halve jalapeñopeper fijn, de uien in parten en de tenen knoflook grof. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in stukken van 3 cm.
Dep de aubergine droog met keukenpapier. Giet het vocht van het gehakt en vang dit op. Doe de aubergine met de jalapeñopeper, ui, knoflook, paprika, het kookvocht en de helft van de olie in de grote pan. Breng op smaak met peper. Breng met een deksel op de pan aan de kook op middelhoog vuur en laat ca. 20 min stoven, tot de groenten heel zacht zijn. Schep regelmatig om en voeg eventueel extra water toe als het te droog wordt.
Wel ondertussen de rozijnen 10 min. in kokend water. Schil en snijd de aardappelen in plakken van 1 cm. Kook met weinig water 5 min. tot net gaar.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd 2 tomaten in plakken en de rest van de tomaten in blokjes van een ½ cm. Meng de tomaatblokjes met het gehakt. Hak de walnoten fijn in het molentje van de staafmixer. Giet de rozijnen af en meng met de noten, het gehakt, zwarte peper, de nootmuskaat en ras el hanout, de tomatenpuree en 3 el water. Snijd de munt en selderij grof.
Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de helft van de groenten hierover. Verdeel de helft van het gehaktmengsel hierover. Herhaal deze lagen tot alles op is. Bestrooi met de kruiden en de tuinbonen. Leg de tomaat erop en besprenkel met de rest van de olie. Zet de ovenschaal ca. 30 min. in de oven.
combinatietip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
300 g half-om-halfgehakt
300 ml water
¾ tl zout
2 aubergines
½ verse jalapeñopeper
2 fijne uien
3 tenen knoflook
2 rode paprika's
6 el milde olijfolie
80 g blanke rozijnen
400 g iets kruimige aardappelen
500 g tomaten
100 g ongezouten walnoten
1 tl gemalen nootmuskaat
3 el ras el hanout
3 el tomatenpuree
3 el water
7½ g verse munt
15 g verse selderij
100 g diepvries fijne tuinbonen
Dit heb je nodig
soeppan
staafmixer met hakmolen
ovenschaal (25 x 35 cm, ingevet)