Dahl van rode linzen en bloemkool
Dal of dahl is er in veel versies, van verschillende soorten peulvruchten. Die worden apart van de ui, knoflook en specerijen gekookt. Zodra de linzen zacht zijn, worden ze toegevoegd. Erbij maak je een mengsel van knoflookspecerijen in olie of ghee.
Aan de slag
Spoel de linzen onder koud stromend water tot het water helder is en laat uitlekken. Doe ze in een pan met 1.5 liter water, voeg het zout toe en kook 15 min. op middelhoog vuur. Schep het schuim eraf met de schuimspaan. Roer de linzen door met een garde, zodat ze deels geplet worden en het vocht iets bindt.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes, schil de steel en snijd in plakjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el olie en bestrooi met 1 el komijnzaad, peper en eventueel zout. Rooster ca. 20 min. in het midden van de oven.
Halveer ondertussen 1 jalapeñopeper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en zaadjes en snijd de peper in dunne halve ringetjes. Prik de tweede peper een paar keer in met de punt van een mes. Snipper de uien. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de tenen knoflook in plakjes en de tomaten in blokjes van ca. 2 cm.
Verhit 3 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg ½ el komijnzaad en de laurier toe. Roerbak 1 min. Voeg de ui toe en fruit 5 min. Voeg de gember en de helft van de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de fijngesneden jalapeño, kurkuma, gemalen koriander en curry madras toe en roer. Doe de tomaten erbij en roerbak 4 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout en voeg het water toe. Laat 3 min. zacht koken tot de tomaten zacht zijn. Roer regelmatig.
Schep de linzen bij het groente-specerijen- mengsel en roer door. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken (dahl). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de ingeprikte jalapeño, de rest van de knoflook, de rest van de komijn en de chilivlokken toe en bak al omscheppend 3 min. tot de knoflook lichtbruin is. Dit is de tadka.
Giet de hete tadka bij de dahl. Je eet de losse smaakmakers niet op, maar serveert ze wel. Haal eventueel de jalapeño eruit. Snijd de koriander fijn. Schep de dahl in kommen en bestrooi met de koriander. Serveer de geroosterde bloemkool erbij.
Dahl van rode linzen en bloemkool
Dal of dahl is er in veel versies, van verschillende soorten peulvruchten. Die worden apart van de ui, knoflook en specerijen gekookt. Zodra de linzen zacht zijn, worden ze toegevoegd. Erbij maak je een mengsel van knoflookspecerijen in olie of ghee.
hoofdgerecht
null personen
685 kcal
35 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Spoel de linzen onder koud stromend water tot het water helder is en laat uitlekken. Doe ze in een pan met 1.5 liter water, voeg het zout toe en kook 15 min. op middelhoog vuur. Schep het schuim eraf met de schuimspaan. Roer de linzen door met een garde, zodat ze deels geplet worden en het vocht iets bindt.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes, schil de steel en snijd in plakjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 el olie en bestrooi met 1 el komijnzaad, peper en eventueel zout. Rooster ca. 20 min. in het midden van de oven.
Halveer ondertussen 1 jalapeñopeper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en zaadjes en snijd de peper in dunne halve ringetjes. Prik de tweede peper een paar keer in met de punt van een mes. Snipper de uien. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de tenen knoflook in plakjes en de tomaten in blokjes van ca. 2 cm.
Verhit 3 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg ½ el komijnzaad en de laurier toe. Roerbak 1 min. Voeg de ui toe en fruit 5 min. Voeg de gember en de helft van de knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg de fijngesneden jalapeño, kurkuma, gemalen koriander en curry madras toe en roer. Doe de tomaten erbij en roerbak 4 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout en voeg het water toe. Laat 3 min. zacht koken tot de tomaten zacht zijn. Roer regelmatig.
Schep de linzen bij het groente-specerijen- mengsel en roer door. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken (dahl). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de ingeprikte jalapeño, de rest van de knoflook, de rest van de komijn en de chilivlokken toe en bak al omscheppend 3 min. tot de knoflook lichtbruin is. Dit is de tadka.
Giet de hete tadka bij de dahl. Je eet de losse smaakmakers niet op, maar serveert ze wel. Haal eventueel de jalapeño eruit. Snijd de koriander fijn. Schep de dahl in kommen en bestrooi met de koriander. Serveer de geroosterde bloemkool erbij.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
400 g gedroogde rode splitlinzen
1½ l water
½ tl zout
1 kg bloemkool
7 el zonnebloemolie
2 el komijnzaad
2 verse groene jalapeñopepers
2 middelgrote uien
40 g verse gember
5 tenen knoflook
4 trostomaten
2 laurierblaadjes
2 tl gemalen kurkuma (koenjit)
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl Euroma Original spices by Jonnie Boer curry madras
100 ml water
½ tl chilivlokken
15 g verse koriander
Dit heb je nodig
schuimspaan
bakpapier