Fajitas
Fajitas ontstonden rond de jaren dertig in Texas, Verenigde Staten. Mexicaanse cowboys kregen er soms betaald in stukken vlees. Ze maakten er fajitas mee: tortilla's met gegrilde paprika's, jalapenopepers en soms ook met kaas, tomatensalsa en guacamole.
Aan de slag
Boen de limoen schoon en rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Doe het limoensap en -rasp in een kom en roer er de komijn, chilipoeder, het zout en ¾ olie door. Rasp de knoflook en roer erdoor. Dep de steaks droog met keukenpapier en leg in een ondiepe schaal. Schenk de marinade erover en wrijf het er aan alle kanten in. Dek af en laat 30 min. marineren in de koelkast.
Maak ondertussen de salsa. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Doe in de zeef en laat uitlekken. Snipper een rode ui. Snijd de koriander fijn. Roer in een kom de uitgelekte tomaat, gesnipperde ui, koriander en rodewijnazijn door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de rest van de rode uien in halve ringen. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in ringen. Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak daarin de uien in 15 min. zacht. Voeg na 3 min. de paprika toe.
Zet alles in bakjes op tafel, zodat iedereen zijn eigen fajita kan samenstellen. Lekker met guacamole.
Gril ondertussen de jalapeño’s 5 min. in de grillpan tot ze gaan blakeren. Haal uit de pan en snijd in de lengte in dunne reepjes.
Verwarm de tortilla’s 1 min. in de grillpan zonder olie of boter, keer halverwege. Hou warm in een schone theedoek. Snijd ondertussen de steaks in repen van ca. 1 cm.
Verhit de grillpan zonder olie of boter op hoog vuur. Haal de steaks uit de marinade. Gril in 4 min. medium rare, keer halverwege. Leg op een bord en laat 5 min. rusten onder aluminiumfolie.
Fajitas
Fajitas ontstonden rond de jaren dertig in Texas, Verenigde Staten. Mexicaanse cowboys kregen er soms betaald in stukken vlees. Ze maakten er fajitas mee: tortilla's met gegrilde paprika's, jalapenopepers en soms ook met kaas, tomatensalsa en guacamole.
hoofdgerecht
null personen
575 kcal
40 min. bereiden
5 min. wachten
Aan de slag
Boen de limoen schoon en rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Doe het limoensap en -rasp in een kom en roer er de komijn, chilipoeder, het zout en ¾ olie door. Rasp de knoflook en roer erdoor. Dep de steaks droog met keukenpapier en leg in een ondiepe schaal. Schenk de marinade erover en wrijf het er aan alle kanten in. Dek af en laat 30 min. marineren in de koelkast.
Maak ondertussen de salsa. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Doe in de zeef en laat uitlekken. Snipper een rode ui. Snijd de koriander fijn. Roer in een kom de uitgelekte tomaat, gesnipperde ui, koriander en rodewijnazijn door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de rest van de rode uien in halve ringen. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in ringen. Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak daarin de uien in 15 min. zacht. Voeg na 3 min. de paprika toe.
Zet alles in bakjes op tafel, zodat iedereen zijn eigen fajita kan samenstellen. Lekker met guacamole.
Gril ondertussen de jalapeño’s 5 min. in de grillpan tot ze gaan blakeren. Haal uit de pan en snijd in de lengte in dunne reepjes.
Verwarm de tortilla’s 1 min. in de grillpan zonder olie of boter, keer halverwege. Hou warm in een schone theedoek. Snijd ondertussen de steaks in repen van ca. 1 cm.
Verhit de grillpan zonder olie of boter op hoog vuur. Haal de steaks uit de marinade. Gril in 4 min. medium rare, keer halverwege. Leg op een bord en laat 5 min. rusten onder aluminiumfolie.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 limoen
2 tl gemalen komijn
1 tl chilipoeder
1 tl zout
4 el olijfolie mild
1 teen knoflook
400 g flat iron steak
4 trostomaten
3 rode uien
15 g verse koriander
1 el rodewijnazijn
1 rode paprika
1 groene paprika
1 krop babyromainesla
2 jalapeñopepers
8 tortillawraps
Dit heb je nodig
zeef
grillpan