Aardappelpom van Judith Cyrus
Pom (doorgaans gemaakt met tayer) is hét nationale gerecht van Suriname. Elke bevolkingsgroep -of zelfs gezin- in heeft inmiddels zijn eigen variant van pom.
55 min. bereiden / 1 uur oventijd / 1 uur 45 min. wachten
19 ingrediënten
Aan de slag
Snijd de kip in grove stukken en was in ruim water met de azijn. Wentel de kipstukken door het zout en de zwarte peper. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, maar de hele nacht is beter.
Schil de aardappelen en rasp grof. Was het rasp totdat het water helder is. Dan is bijna alle zetmeel weggewassen. Spreid de gewassen, geraspte aardappel uit op keukenpapier en dep droog. Pers de sinaasappel uit en meng het sap met de piccalilly en suiker door de aardappels.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Halveer de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de selderij fijn. Verhit de olie en bak de kip goudbruin. Bak de ui en knoflook 2 min. mee. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak nog eens 2 min. Blus af met het water en voeg de selderij, laurier, nootmuskaat en madame- jeanettepeper toe.
Stoof alles 30 min. op laag vuur. Proef de kipjus; deze mag hoog op smaak zijn. Breng eventueel op smaak met peper, zout of bouillonblokjes.
Haal de kip en de peper uit de jus. Serveer de peper eventueel op een schaaltje bij de volgende maaltijd.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de helft van het aardappelmengsel in de beboterde ovenschaal en leg daar de kip op. Snijd de boter in blokjes. Giet de helft van de jus erbij en dek af met de rest van het aardappelmengsel. Giet de rest van de kipjus over de pom en leg de koude boterblokjes erop. Bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 min.
Aardappelpom van Judith Cyrus
Pom (doorgaans gemaakt met tayer) is hét nationale gerecht van Suriname. Elke bevolkingsgroep -of zelfs gezin- in heeft inmiddels zijn eigen variant van pom.
hoofdgerecht
null personen
910 kcal
55 min. bereiden
105 min. wachten
60 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de kip in grove stukken en was in ruim water met de azijn. Wentel de kipstukken door het zout en de zwarte peper. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, maar de hele nacht is beter.
Schil de aardappelen en rasp grof. Was het rasp totdat het water helder is. Dan is bijna alle zetmeel weggewassen. Spreid de gewassen, geraspte aardappel uit op keukenpapier en dep droog. Pers de sinaasappel uit en meng het sap met de piccalilly en suiker door de aardappels.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Halveer de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de selderij fijn. Verhit de olie en bak de kip goudbruin. Bak de ui en knoflook 2 min. mee. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak nog eens 2 min. Blus af met het water en voeg de selderij, laurier, nootmuskaat en madame- jeanettepeper toe.
Stoof alles 30 min. op laag vuur. Proef de kipjus; deze mag hoog op smaak zijn. Breng eventueel op smaak met peper, zout of bouillonblokjes.
Haal de kip en de peper uit de jus. Serveer de peper eventueel op een schaaltje bij de volgende maaltijd.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de helft van het aardappelmengsel in de beboterde ovenschaal en leg daar de kip op. Snijd de boter in blokjes. Giet de helft van de jus erbij en dek af met de rest van het aardappelmengsel. Giet de rest van de kipjus over de pom en leg de koude boterblokjes erop. Bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 min.
serveertip:
achtergrondinfo:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g kippenpoten
1 el azijn
2 tl zout
1 tl zwarte peper
1 kg vastkokende aardappel
1 sinaasappel
2 el piccalilly
2 el suiker
1 grote ui
1 teen knoflook
3 tomaten
2 takjes verse selderij
4 el zonnebloemolie
70 g tomatenpuree
400 ml water
1 laurierblad
½ tl gemalen nootmuskaat
1 Madame Jeanette peper
200 g ongezouten roomboter
Dit heb je nodig
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)