Octopuspizza's
Hallo octopus, kom maar snel zwemmen in mijn maag!
Aan de slag
Doe het meel met ¾ van de olijfolie, de gist en het lauwwarme water in een grote kom. Meng alles eerst door elkaar met een spatel of houten lepel. Als roeren moeilijker wordt, kun je je handen gebruiken. Kneed het deeg met je vingers ongeveer 5 minuten tot het niet meer aan je handen plakt. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Dek af met vershoudfolie en zet het deeg 1 uur in de koelkast. Zo laat je het deeg rijzen.
Snijd de sjalotten elk in 4 plakjes. Snijd de mozzarella in plakjes. Schep de olijvenplakjes uit het potje. Snijd 4 reepjes van de paprika. Zet alles klaar in bakjes of schaaltjes, zodat je straks gemakkelijk de octopussen kunt maken.
Bestrooi de ondergrond waarop je werkt met wat extra meel. Verdeel het deeg in 8 stukken. Maak 8 bolletjes van het deeg en leg ze op het werkblad. Leg er een schone (thee)doek overheen en laat nog een keer 1 uur rijzen.
Vorm 4 bolletjes met je handen tot de platte, ronde lijfjes van de octopussen. Vorm van de 4 andere bolletjes platte vierkantjes, snijd elk vierkantje in 8 repen. Je hebt nu 32 repen; dit worden de tentakels van de 4 octopussen. Leg de lijfjes op de met bakpapier beklede bakplaten (of 1 bakplaat en 1 rooster, allebei met bakpapier bekleed). Plak met je vingers aan elk lijfje 8 armen, laat ze een beetje kronkelen alsof de octopus zwemt.
Zet de oven aan op 200 °C. Besmeer de pizza’s met de rest van de olijfolie en de tomatenpuree. Verdeel de mozzarellaplakjes over de lijfjes van de octopus en leg op elke octopuspizza 2 plakjes sjalot (ogen). Gebruik 2 olijvenplakjes als pupillen. Leg de rest van de olijvenplakjes als zuignapjes op de tentakels. Zet de bakplaten in de oven en bak de pizza’s 20 minuten tot ze goudgeel en gaar zijn. Wissel halverwege om. Haal de bakplaten uit de oven. Laat de pizza’s 5 minuten afkoelen voordat je ze opeet.
Octopuspizza's
Hallo octopus, kom maar snel zwemmen in mijn maag!
hoofdgerecht
null porties
770 kcal
15 min. bereiden
120 min. wachten
20 min. oventijd
Aan de slag
Doe het meel met ¾ van de olijfolie, de gist en het lauwwarme water in een grote kom. Meng alles eerst door elkaar met een spatel of houten lepel. Als roeren moeilijker wordt, kun je je handen gebruiken. Kneed het deeg met je vingers ongeveer 5 minuten tot het niet meer aan je handen plakt. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Dek af met vershoudfolie en zet het deeg 1 uur in de koelkast. Zo laat je het deeg rijzen.
Snijd de sjalotten elk in 4 plakjes. Snijd de mozzarella in plakjes. Schep de olijvenplakjes uit het potje. Snijd 4 reepjes van de paprika. Zet alles klaar in bakjes of schaaltjes, zodat je straks gemakkelijk de octopussen kunt maken.
Bestrooi de ondergrond waarop je werkt met wat extra meel. Verdeel het deeg in 8 stukken. Maak 8 bolletjes van het deeg en leg ze op het werkblad. Leg er een schone (thee)doek overheen en laat nog een keer 1 uur rijzen.
Vorm 4 bolletjes met je handen tot de platte, ronde lijfjes van de octopussen. Vorm van de 4 andere bolletjes platte vierkantjes, snijd elk vierkantje in 8 repen. Je hebt nu 32 repen; dit worden de tentakels van de 4 octopussen. Leg de lijfjes op de met bakpapier beklede bakplaten (of 1 bakplaat en 1 rooster, allebei met bakpapier bekleed). Plak met je vingers aan elk lijfje 8 armen, laat ze een beetje kronkelen alsof de octopus zwemt.
Zet de oven aan op 200 °C. Besmeer de pizza’s met de rest van de olijfolie en de tomatenpuree. Verdeel de mozzarellaplakjes over de lijfjes van de octopus en leg op elke octopuspizza 2 plakjes sjalot (ogen). Gebruik 2 olijvenplakjes als pupillen. Leg de rest van de olijvenplakjes als zuignapjes op de tentakels. Zet de bakplaten in de oven en bak de pizza’s 20 minuten tot ze goudgeel en gaar zijn. Wissel halverwege om. Haal de bakplaten uit de oven. Laat de pizza’s 5 minuten afkoelen voordat je ze opeet.
dieettip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g volkoren tarwemeel
4 el traditionele olijfolie
7 g gedroogde gist
300 ml lauwwarm water
2 sjalotten
250 g mozzarella
100 g zwarte olijvenplakjes
½ rode paprika
70 g tomatenpuree in blik
Dit heb je nodig
houten lepel
vershoudfolie
schone theedoek
bakplaat
bakpapier