Zuurkoolschotel met ham en crunchy spek uit de oven
Nét even anders dan de traditionele zuurkoolstamppot.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken van ca. 3 cm en kook in 20 min. gaar.
Snijd uien in ringen en de tenen knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de ui toe en bak 4 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de ham in stukjes. Draai het vuur uit en meng de ham, zuurkool en het karwijzaad met de ui en knoflook. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Giet de aardappelen af, voeg 4/5 van de boter en de melk toe en stamp met de pureestamper tot puree. Vet de ovenschalen in met de rest van de boter en verdeel er de aardappelpuree over. Verdeel vervolgens het zuurkoolmengsel over de puree en leg de plakjes katenspek erop. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven.
Zuurkoolschotel met ham en crunchy spek uit de oven
Nét even anders dan de traditionele zuurkoolstamppot.
hoofdgerecht
null personen
545 kcal
25 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken van ca. 3 cm en kook in 20 min. gaar.
Snijd uien in ringen en de tenen knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de ui toe en bak 4 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
Snijd ondertussen de ham in stukjes. Draai het vuur uit en meng de ham, zuurkool en het karwijzaad met de ui en knoflook. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Giet de aardappelen af, voeg 4/5 van de boter en de melk toe en stamp met de pureestamper tot puree. Vet de ovenschalen in met de rest van de boter en verdeel er de aardappelpuree over. Verdeel vervolgens het zuurkoolmengsel over de puree en leg de plakjes katenspek erop. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
1 kg kruimige aardappel
2 rode uien
2 tenen knoflook
2 el milde olijfolie
150 g yorkham
520 g zuurkool naturel
2 tl karwijzaad
50 g ongezouten roomboter
150 ml halfvolle melk
150 g katenspek
Dit heb je nodig
pureestamper
ovenschalen (15 x 20 cm)