Frambozentaart met amandelcake, groene-theeganache en macarons
Drie keer hoera voor deze laagjestaart met botercrème in drie verschillende kleuren. Dit is dé ultieme showstopper voor jouw feestje.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvormen in. Bekleed de bodems met bakpapier en vet ook het bakpapier in. Klop voor de cake 225 g boter en basterdsuiker in een mengkom met een mixer in 5 min. licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop nog 3 min.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Klop het merg met een mixer door het beslag. Zeef het bakmeel en amandelmeel boven de kom en spatel zo luchtig mogelijk door het beslag. Spatel de melk erdoor.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvormen en strijk glad. Bak de cakes in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Ze zijn gaar als je er zachtjes op drukt en de cakes terugveren. Laat de cakes 15 min. in de vormen afkoelen op een rooster. Haal ze uit de vormen en laat ze in 2 uur helemaal afkoelen op een rooster.
Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Roer de mascarpone in een kom los met een garde en roer de chocolade en het groene-theepoeder erdoor. Laat deze groene-theeganache staan tot gebruik.
Klop 250 g boter met een mixer in 10 min. tot een lichte en luchtige botercrème. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe. Klop nog 5 min. of tot de suiker helemaal is opgelost en de crème wit is. Laat staan tot gebruik.
Snijd de cakes aan de bovenkant mooi vlak. Leg 1 cake op een bord en bestrijk de bovenkant met de helft van de groene-theeganache. Laat 1 cm rondom vrij. Verdeel de frambozen netjes in cirkels naast elkaar over de ganache.
Leg de tweede cake op de frambozen en verdeel de rest van de ganache en de frambozen over de bovenkant. Dek af met de laatste cake. Bestrijk de taart rondom met een dunne laag botercrème en zet 10 min. in de koelkast.
Verdeel de rest van de botercrème over 3 schaaltjes. Maak met de kleurstof 1 deel lichtroze, 1 deel iets donkerder en het derde deel nog donkerder roze. Zorg hierbij voor contrast. Bestrijk de onderrand van de taart rondom met de donkerste botercrème, het midden met de lichtere, en de bovenrand en bovenkant met de lichtste botercrème. Strijk de crème met een paletmes zo glad mogelijk, werk horizontaal (niet van onder naar boven). Garneer de taart met de macarons.
Au bain-marie smelten
Instructievideo - 00:34 min.
Frambozentaart met amandelcake, groene-theeganache en macarons
Drie keer hoera voor deze laagjestaart met botercrème in drie verschillende kleuren. Dit is dé ultieme showstopper voor jouw feestje.
null personen
760 kcal
120 min. bereiden
135 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvormen in. Bekleed de bodems met bakpapier en vet ook het bakpapier in. Klop voor de cake 225 g boter en basterdsuiker in een mengkom met een mixer in 5 min. licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop nog 3 min.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Klop het merg met een mixer door het beslag. Zeef het bakmeel en amandelmeel boven de kom en spatel zo luchtig mogelijk door het beslag. Spatel de melk erdoor.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvormen en strijk glad. Bak de cakes in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Ze zijn gaar als je er zachtjes op drukt en de cakes terugveren. Laat de cakes 15 min. in de vormen afkoelen op een rooster. Haal ze uit de vormen en laat ze in 2 uur helemaal afkoelen op een rooster.
Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Roer de mascarpone in een kom los met een garde en roer de chocolade en het groene-theepoeder erdoor. Laat deze groene-theeganache staan tot gebruik.
Klop 250 g boter met een mixer in 10 min. tot een lichte en luchtige botercrème. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe. Klop nog 5 min. of tot de suiker helemaal is opgelost en de crème wit is. Laat staan tot gebruik.
Snijd de cakes aan de bovenkant mooi vlak. Leg 1 cake op een bord en bestrijk de bovenkant met de helft van de groene-theeganache. Laat 1 cm rondom vrij. Verdeel de frambozen netjes in cirkels naast elkaar over de ganache.
Leg de tweede cake op de frambozen en verdeel de rest van de ganache en de frambozen over de bovenkant. Dek af met de laatste cake. Bestrijk de taart rondom met een dunne laag botercrème en zet 10 min. in de koelkast.
Verdeel de rest van de botercrème over 3 schaaltjes. Maak met de kleurstof 1 deel lichtroze, 1 deel iets donkerder en het derde deel nog donkerder roze. Zorg hierbij voor contrast. Bestrijk de onderrand van de taart rondom met de donkerste botercrème, het midden met de lichtere, en de bovenrand en bovenkant met de lichtste botercrème. Strijk de crème met een paletmes zo glad mogelijk, werk horizontaal (niet van onder naar boven). Garneer de taart met de macarons.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
475 g boter + extra om in te vetten
225 g witte basterdsuiker
5 middelgrote eieren
1 vanillestokje
125 g zelfrijzend bakmeel
100 g amandelmeel
1 el volle melk
100 g witte chocolade
250 g mascarpone
1 tl matchapoeder
250 g poedersuiker
250 g verse frambozen
2 tl Dr. Oetker rode kleurstofstiften
6 frambozenmacarons
Dit heb je nodig
springvorm (Ø 16 cm)
bakpapier