Donuts met matchaglazuur
Homemade donuts met groen glazuur zonder kleurstof.
45 min. bereiden / 2 uur 15 min. wachten
12 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de melk tot lauwwarm, neem van het vuur en schenk in de kom van de keukenmachine. Meng de gist en kristalsuiker erdoor en laat 10 min. staan. Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem, eieren, gesmolten boter een mespunt zout en de suiker aan de melk toe. Meng in de keukenmachine met deeghaak tot een samenhangend ietwat plakkerig deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Dek de kom af en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek 45 min. rijzen.
Bestrooi het werkblad met bloem en kneed het deeg nogmaals door. Rol uit tot een lap van 1½ cm dik. Steek met de uitsteekring cirkels uit het deeg uit en steek met de appelboor nog een gat uit het midden. Vorm met deeg dat overblijft ook weer donuts. In totaal 10 stuks. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met en schone theedoek en laat nog 30 min. rijzen.
Verhit de olie in een koekenpan tot 170 °C. Bak de donuts per 3 stuks in 2 min. lichtbruin in de hete olie. Keer halverwege. Bak zo ook de rest van de donuts. Laat uitlekken op keukenpapier en 30 min. afkoelen.
Doe de poedersuiker en 2 tl matchapoeder in een kom en meng het kraanwater erdoor zodat een dik, lopend glazuur ontstaat. Meng de kokos met de rest van de matcha. Dip de donuts aan de bovenkant in het glazuur en vervolgens in de matcha-kokos. Laat 30 min. drogen.
Donuts met matchaglazuur
Homemade donuts met groen glazuur zonder kleurstof.
null porties
45 min. bereiden
135 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk tot lauwwarm, neem van het vuur en schenk in de kom van de keukenmachine. Meng de gist en kristalsuiker erdoor en laat 10 min. staan. Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem, eieren, gesmolten boter een mespunt zout en de suiker aan de melk toe. Meng in de keukenmachine met deeghaak tot een samenhangend ietwat plakkerig deeg. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Dek de kom af en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek 45 min. rijzen.
Bestrooi het werkblad met bloem en kneed het deeg nogmaals door. Rol uit tot een lap van 1½ cm dik. Steek met de uitsteekring cirkels uit het deeg uit en steek met de appelboor nog een gat uit het midden. Vorm met deeg dat overblijft ook weer donuts. In totaal 10 stuks. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met en schone theedoek en laat nog 30 min. rijzen.
Verhit de olie in een koekenpan tot 170 °C. Bak de donuts per 3 stuks in 2 min. lichtbruin in de hete olie. Keer halverwege. Bak zo ook de rest van de donuts. Laat uitlekken op keukenpapier en 30 min. afkoelen.
Doe de poedersuiker en 2 tl matchapoeder in een kom en meng het kraanwater erdoor zodat een dik, lopend glazuur ontstaat. Meng de kokos met de rest van de matcha. Dip de donuts aan de bovenkant in het glazuur en vervolgens in de matcha-kokos. Laat 30 min. drogen.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
125 ml volle melk
1 zakje droge gist
2 el fijne kristalsuiker
50 g ongezouten roomboter
425 g tarwebloem
3 middelgrote eieren
1 mespunt zout
750 ml arachideolie
200 g poedersuiker
3 tl matchapoeder
1½ el kraanwater
50 g gemalen kokos
Dit heb je nodig
keukenmachine
appelboor
ronde uitsteekvorm (Ø 8-10 cm)
bakpapier