Kaassoufflé
Het geheim van soufllé? Een volledig vetvrije kom voor de eiwitten en de ovendeur dichtlaten. Zo is het risico dat ze inzakken vrij klein.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt 10 g boter in een steelpan en vet hiermee met een kwast de ramequins in. Vet de randen van onder naar boven in, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif de binnenkant van de ramequins met bloem en tik de overtollige bloem eruit.
Snijd de bieslook fijn. Rasp de kaas fijn. Smelt in dezelfde steelpan de rest van de boter. Voeg al roerend de bloem toe. Bak 2 min. op laag vuur. Voeg al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Dit is een bechamel.
Neem de pan van het vuur. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en de eidooiers in een aparte kom. Roer de eidooiers een voor een door de bechamelsaus. Roer daarna de kaas en bieslook door de saus. Roer tot de kaas is gesmolten en opgenomen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de saus over in een ruime kom.
Klop de eiwitten met het zout 5-7 min. met de handmixer stijf tot het eiwit glanst en stevige pieken vormt. Spatel ⅓ van het eiwit door de kaassaus. Spatel daarna voorzichtig de rest van de eiwitten luchtig door de saus.
Verdeel het soufflémengsel over de ramequins en strijk de bovenkant glad. Ga met de punt van een mes langs de rand van de ramequins, zodat de rand het rijzen niet belemmert. Bak de soufflés in de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Open ondertussen de oven niet, hierdoor kunnen de soufflés inzakken. Serveer direct.
Kaassoufflé
Instructievideo - 03:53 min.
Kaassoufflé
Het geheim van soufllé? Een volledig vetvrije kom voor de eiwitten en de ovendeur dichtlaten. Zo is het risico dat ze inzakken vrij klein.
voorgerecht
null personen
405 kcal
20 min. bereiden
20 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt 10 g boter in een steelpan en vet hiermee met een kwast de ramequins in. Vet de randen van onder naar boven in, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif de binnenkant van de ramequins met bloem en tik de overtollige bloem eruit.
Snijd de bieslook fijn. Rasp de kaas fijn. Smelt in dezelfde steelpan de rest van de boter. Voeg al roerend de bloem toe. Bak 2 min. op laag vuur. Voeg al roerend met een garde de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Dit is een bechamel.
Neem de pan van het vuur. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en de eidooiers in een aparte kom. Roer de eidooiers een voor een door de bechamelsaus. Roer daarna de kaas en bieslook door de saus. Roer tot de kaas is gesmolten en opgenomen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de saus over in een ruime kom.
Klop de eiwitten met het zout 5-7 min. met de handmixer stijf tot het eiwit glanst en stevige pieken vormt. Spatel ⅓ van het eiwit door de kaassaus. Spatel daarna voorzichtig de rest van de eiwitten luchtig door de saus.
Verdeel het soufflémengsel over de ramequins en strijk de bovenkant glad. Ga met de punt van een mes langs de rand van de ramequins, zodat de rand het rijzen niet belemmert. Bak de soufflés in de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar. Open ondertussen de oven niet, hierdoor kunnen de soufflés inzakken. Serveer direct.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
60 g ongezouten roomboter
25 g verse bieslook
120 g Zaanlander oude kaas 48+ schuitje
50 g tarwebloem
300 ml volle melk
4 middelgrote eieren
¼ tl zout
Dit heb je nodig
ramequins
bakkwast