Donuts
Echte Americain sweethearts, deze donuts. En zelfgemaakt nóg lekkerder!
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe 100 ml melk, gist en de helft van de suiker in een kommetje en laat 4 min. staan. Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren; de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter toe en kneed door elkaar.
Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestoven werkblad of in een staande mixer met deeghaken op middelhoge snelheid, tot een zacht en soepel deeg. Leg het deeg in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het op een warme plaats 1.5 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring zoveel mogelijk cirkels uit. Rol het achtergebleven deeg tot een bal.
Rol opnieuw uit tot een lap van 1 cm en steek er weer zoveel mogelijk cirkels uit tot het deeg op is. Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek ze af met een stuk met olie bestreken vershoudfolie en laat ze nog 30 min. rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Keer halverwege. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme donuts aan beide kanten met de poedersuiker.
Frituren
Instructievideo - 01:34 min.
Donuts
Echte Americain sweethearts, deze donuts. En zelfgemaakt nóg lekkerder!
null porties
240 kcal
30 min. bereiden
120 min. wachten
Aan de slag
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Doe 100 ml melk, gist en de helft van de suiker in een kommetje en laat 4 min. staan. Meng ondertussen de rest van de suiker, de bloem en het zout in een ruime kom. Splits de eieren; de eiwitten worden niet gebruikt. Voeg de eidooiers, de rest van de melk, het gistmengsel en de boter toe en kneed door elkaar.
Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestoven werkblad of in een staande mixer met deeghaken op middelhoge snelheid, tot een zacht en soepel deeg. Leg het deeg in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het op een warme plaats 1.5 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 cm dik. Steek er met de portioneerring zoveel mogelijk cirkels uit. Rol het achtergebleven deeg tot een bal.
Rol opnieuw uit tot een lap van 1 cm en steek er weer zoveel mogelijk cirkels uit tot het deeg op is. Maak met de spuitmond kleine openingen in het midden van de cirkels. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek ze af met een stuk met olie bestreken vershoudfolie en laat ze nog 30 min. rijzen.
Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C. Frituur de donuts per 3 in ca. 2 min goudbruin. Keer halverwege. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme donuts aan beide kanten met de poedersuiker.
bewaartip:
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
240 ml volle melk
7 g gedroogde gist
2 el kristalsuiker
400 g tarwebloem
1 tl zout
2 middelgrote eieren
40 ongezouten roomboter
1 l zonnebloemolie
100 g poedersuiker
Dit heb je nodig
staande mixer met deeghaken
theedoek
deegroller
portioneerring of glas (Ø 9 cm)
gladde spuitmond (Ø 3 cm)
frituurpan